Ktorých potravín sa rakovina bojí? | AKO NA RAKOVINU
05. november 2019

Ktorých potravín sa rakovina bojí?

Je preukázané, že strava má výrazný vplyv na naše zdravie a kvalitu života. Pokiaľ je náš jedálny lístok vyvážený, dodá nám jedlo energiu, pozitívne reguluje činnosť našich orgánov aj telesných pochodov a tiež priaznivo pôsobí na našu psychiku. Ktoré z potravín prispievajú k ochrane organizmu pred nebezpečenstvom rakovinového bujnenia a môžu sa tak stať aj podporou pri štandardnej liečbe onkologického ochorenia?

Brokolica

Podobne ako väčšina hlúbovej zeleniny obsahuje okrem vody tiež množstvo vitamínov (C, B1, B2, B9, E a provitamín A), vlákninu, cukry, vápnik, fosfor, draslík a zlúčeniny síry. Vďaka tomuto výživnému kokteilu, najmä látke sulforafan, dokáže brokolica „zapnúť“ alebo naopak „vypnúť“ určité mechanizmy v tele, ktoré vzájomným pôsobením napomôžu k likvidácii nádorových buniek. Vedecké štúdie zatiaľ preukázali pozitívny účinok pri rakovine prostaty a prsníka.

Špenát

Pokiaľ ho obstaráte čerstvý a len jemne ho osmažíte na panvici, uchová si špenát vysoké dávky svojich prospešných látok, medzi ktoré patrí najmä vitamín B6, luteín a kyselina listová. Vysoký obsah železa je mýtus, aj keď určité množstvo ho obsahuje. Účinné látky zo špenátu zvyšujú našu pozornosť, duševný výkon aj vyrovnanosť. Pôsobia dokonca aj na rakovinové bunky, pri ktorých potlačujú ich bujnenie. Odporúča sa najmä pri rakovine prsníka.

Strukoviny

Strukoviny sú zásobárňou bielkovín, minerálov a vitamínov, obsahujú vlákninu a tiež látku inozitol, ktorá nás pomáha chrániť pred rakovinou čriev, prsníkov alebo prostaty. Naše telo si túto látku nedokáže samo vyrobiť, preto je potrebné ju do tela dodávať vhodnou stravou. Zelený hrášok obsahuje tiež chlorofylín, ktorý na seba viaže škodlivé látky v tele, ktoré následne pomôže vylúčiť z tela von. Tým chráni organizmus proti vzniku zápalov aj následného oslabenia imunitného systému.

Zelený čaj

Zelený čaj je prospešný najmä kvôli obsahu flavonoidu nazývaného epigalokatechín galát. Ten reguluje množstvo procesov v tele, a to dokonca na génovej úrovni. Má vplyv nielen na našu imunitu, ale tiež zvyšuje našu pozornosť bez následnej únavy a dokonca pomáha likvidovať poškodené či mutované bunky, čím znižuje riziko vzniku rakoviny alebo tvorbu metastáz. Najvyšší obsah epigalokatechín galátu má zelený čaj Matcha (vyrába sa špeciálnym spôsobom, aby si uchoval viac účinných látok). Pôvodne slúžil ako meditačný nápoj budhistických mníchov, ale pre svoje blahodarné účinky na zdravie sa rýchlo rozšíril aj po svete.

Cesnak aj cibuľa

Jednou z účinných zložiek cesnaku je alicín, ktorý spomaľuje rakovinové bujnenie najmä pri karcinóme prsníka, hrubého čreva, žalúdka alebo endometria. Cibuľa obsahuje vysoké množstvo flavonoidu s antioxidačnými a protizápalovými účinkami – kvercetín. Aj ten prispieva k regulácii nežiaducich buniek v organizme. Svoje kúzlo a silu má tiež pór alebo šalotka. Všetky tieto potraviny sa považujú za prírodné antibiotiká, ktoré pôsobia protizápalovo, posilňujú imunitný systém a tiež chránia organizmus pred oxidatívnym stresom.

Červené víno

Pohár kvalitného barikovaného červeného vína dokáže v našom tele epigeneticky podporiť množstvo procesov. Červené víno totiž obsahuje resveratrol (je v jadierkach a šupkách hrozna), proantokyanidiny a tiež triesloviny. Práve kombinácia týchto látok dokáže s našimi bunkami doslova divy. Ale pozor, ako povedal Paracelsus: „Jed od lieku odlišuje iba podávané množstvo,“ preto dodržujte pravidlo, že maximálne 1 dl na 25 kg hmotnosti za deň.

Dary mora

Tučné morské ryby alebo aj morské riasy obsahujú okrem vitamínu D, železa a množstva ďalších vitamínov tiež polynasýtené mastné kyseliny Omega 3. Tie podporujú nielen imunitný systém, ale tiež činnosť srdca a ciev, zlepšujú pozornosť, majú protizápalový účinok a pôsobia aj na mužskú potenciu. V prípade rakoviny dokážu cez posilnenie imunitného systému telo podporiť v boji proti rakovinovým bunkám.

Horká čokoláda

Horká čokoláda (obsah kakaa minimálne 70 %, ale skôr viac) obsahuje podobne ako červené víno proantokyanidiny, polyfenoly a tiež antioxidanty, teda látky, ktoré obmedzujú rast nádorových buniek aj krvných ciev, ktoré nádory vyživujú. A pozor, mliečna čokoláda tieto vlastnosti už nemá.

O ďalších potravinách, ktoré majú na náš organizmus veľmi blahodarný vplyv, sa môžete dočítať v článku Zdravie zo záhradky, kde sa venujeme paradajkám, koreňovej zelenine, ale tiež cukete alebo cvikle. V článku Korene zdravia sa dozviete o priaznivom vplyve zázvoru, kurkumy alebo napríklad sladkého drievka.

Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať, chrániť a zlepšovať naše služby. Prezeraním tohto webu s ich používaním súhlasíte. Ďalšie informácie